Aangenaam, . . . . . . uw belangstelling wordt gewaardeerd.
De beheerder van deze site is geboren en getogen in de Hasselt, een van de oude wijken in Tilburg noord en woont daar nog steeds.
Een oud wevershuis uit 1889 is zijn woning. Zijn naam is Krelis Swaans. Hij is geboren in 1944 in de Tongerlose Hoefstraat 91 en gedoopt in de Hasseltse kerk op dezelfde dag, 2 aug. 1944.
In 1951 verhuisde zijn familie naar het Hasseltplein, het huis van de Looijers op nr. 15 op de hoek van de Kraaivensestraat.


hasseltplein_leerlooierij
Oude afbeelding d.d. 1930. Huis van de Looijers C. en A. Smulders in het midden.
Kenmerken zijn de drie droogluiken aan de voorzijden, maar ook aan de achterzijde.
De huiden van schapen en geiten werden op een natuurlijke wijze gedroogd.
Links daarvan de weg naar de Kraaivense brug.
Rechts de smederij van Hoefnagels met cafe.

In de omgeving van het pleintje groeide hij op en bezocht de jongensschool naast de parochiekerk. Behalve misdienaar, zong hij ook als sopraan in het jongenskoor de Ceciliazangers van de St. Antoniusschool o.l.v. frater Donatus. Op latere leeftijd werd hij gedurende een aantal jaren lid van het Mannenkoor van de parochie. Zo raakte hij vertrouwd met de traditie van het rijke Roomse leven.


jongensk._hass._25_past._martin
De St. Ceciliazangers. Foto gemaakt bij gelegenheid van het zilveren priesterfeest
van pastoor Martin bij een voorstelling op de zandspeelplaats van de jongensschool.Doel
Heemkunde "Klein-Hasselt" verzamelt informatie over het leven in de parochie en de wijk uit het verleden. Ook wordt informatie verstrekt aan derden wanneer daar om wordt gevraagd.
“Klein-Hasselt” beschikt inmiddels over een uitgebreid archief van duizenden foto’s, maar ook film-, video- en geluidsfragmenten.


Werkwijze
Foto’s met dierbare herinneringen worden door de eigenaar zorgvuldig bewaard en niet graag uitgeleend. Het gebruik van een computer is daarom onontbeerlijk. Het behoort tot de mogelijkheden om bij mensen aan huis een scan te maken, waardoor het bestand digitaal wordt opgeslagen. Ook wanneer de foto zit vast geplakt in een album is dit mogelijk. Het is absoluut veilig en geen enkele foto kan beschadigen of verloren raken. Hierdoor kan de foto opnieuw worden afgedrukt, of indien nodig worden gecorrigeerd of vergroot. Het archief bevat dus alleen digitale informatie.

Zoeken naar informatie
Het verleden blijft boeiend. Het verzamelen naar nieuwe informatie en oude foto’s die een relatie hebben met de Hasselt is nog steeds het doel. Wellicht is die informatie te vinden, in uw foto-album of schoenendoos met verkleurde foto’s.
Uit ervaring weten we dat de belangstelling voor oude familie foto's verschillend is. Het roept bij u dierbare herinneringen op. Maar kinderen en kleinkinderen zijn vaak minder betrokken bij de afgebeelde gebeurtenis. Dit vergroot de kans tot vernietiging van de foto's. Gooi oude foto’s niet weg, maar raadpleeg Heemkunde "Klein-Hasselt". Men is blij met nieuwe gegevens.
Ook is men geïnteresserd in uw verhaal! Kijk daarvoor naar de rubriek: "Verhalen uit de Hasselt".

Uw belangstelling wordt op prijs gesteld. Informeer uw vrienden en kennissen over deze site. Stuur ze de link. Help ons om meer bekend te worden bij bewoners of oud bewoners van de Hasselt. U kunt hen verrassen door deze link door te sturen.Activiteiten
2001 - In dat jaar bestond het basisonderwijs in de Hasselt 100 jaar. Bij deze gelegenheid werd een reünie georganiseerd voor ex-leerkrachten en oud-leerlingen. Heemkunde "Klein-Hasselt" organiseerde speciaal voor dit bijzondere feest een foto-expositie over het lageronderwijs.
Hoewel er geen fotomateriaal beschikbaar was, werden in ruim één jaar tijd meer dan 1500 foto's. Foto's van de Kleuterschool St. Theresia, de meisjesschool St. Vincentius en de Jongensschool St. Antonius. Met behulp van 650 foto's werd de geschiedenis van 100 jaar onderwijs in de Parochie Hasselt in beeld gebracht.

2006 - Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het verzorgingshuis " De Herdgang" werd een expositie samengesteld, waarin de veranderingen in de wijken Goirke-Hasselt-Bouwmeesterbuurt in een historisch perspectief werden belicht. Deze expositie was te zien in het verzorgingshuis "De Herdgang" maar kon een week later ook in "De Poorten" (de voormalige Hasseltse kerk) worden bezocht.

2006 - Heemkunde Klein-Hasselt organiseert een kleine expositie in een weverswoning in de Hasseltstraat.

2007 - Bij de officiële in gebruikname van de nieuwe straatverlichting rondom de Hasseltse kapel door wethouder Mevr. Aarts, was ook Heemkunde "Klein-Hasselt" Tilburg aanwezig. Doel was om meer bekendheid te geven aan haar activiteiten. Er werden folders rondgedeeld en met een kort woordje werden de aanwezigen op een bijzondere wijze geïnformeerd.

Wij doen een beroep op u, maar dat is ook wederzijds. Wilt u iets weten, bent u op zoek naar informatie of op zoek naar een foto, laat het ons weten. Met wat concrete gegevens willen wij u graag helpen. en ons archief raadplegen.

Op zoek naar het verhaal bij de foto
Ook in ons archief zijn talrijke foto's waar over we geen informatie hebben.
Het zijn leuke foto's, waarvan we slechts weten dat het ergens in de Hasselt was.
Iedere foto heeft een eigen verhaal.

Wie kent het?
Wie herkent de mensen die op de foto staan?
Wie weet bij welke gelegenheid de foto is gemaakt?
Misschien weet u iets meer?
Of....laat de foto eens zien aan, broer of zus, oma en opa.
Hebt u meer informatie laat het ons weten.