26 september 2010
Vandaag, 26 sept. 2010, vindt door pastor Philip Rooijmans de inwijding plaats van de Clemensklok op het kerkhof van de Hasselt aan de Lambert de Wijsstraat. Een monument als herinnering aan de brand van 10 op 11 juli 2003.
De klok werd bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de parochie in 1948 geschonken door de familie Lemmens, die haar de naam van de heilige Clemens gegeven.
Bij hetzelfde jubileum werd door de parochianen aan het kerkbestuur twee klokken aangeboden. Het geld daarvoor, centen-stuivers-dubbeltjes-kwartjes, werd jarenlang ingezameld door dames uit de parochie.


DSC_0133
In de schaduw de voormalige Hasseltse kerk werd op 26 september 2010 de Clemensklok
ingewijd, een monument dat herinnert aan de brand van 11 op 12 juli in 2003.


Dit gedenkteken is een initiatief van de werkgroep “Begraafplaats Hasselt” bestaande uit: Albert de Cock, Fons van Hest, Frans van de Broek, Goof Verpoorten en Louis Meijs.


DSC_0139


De uitvoering, maar ook het ontwerp, is geheel gerealiseerd door leden van de werkgroep. De staalconstructie, de staander waarop de klok rust alsook de kap, is gemaakt door Piet Heuvelmans.
Piet heeft eveneens op vakkundige wijze het kruis gerestaureerd dat het monument completeert. Dit kruis stond op het dak van de kerk en is met de brand naar beneden gestort en was zwaar vervormd. De sterk verroeste delen werden vervangen en het geheel is van een doeltreffende coating voorzien.
Geheel buiten beeld heeft ook Huub Teurlings een belangrijke bijdrage geleverd. Na de brand heeft hij voor een goed onderkomen gezorgd. Ook toen de locatie waar de klok was opgeslagen een andere bestemming kreeg en de klok moest verhuizen, heeft hij voor een veilige plek gezorgd in een tijd dat koper en brons erg in trek zijn bij dieven.


DSC_0146
Onder ruime belangstelling werd de klok door de kinderen Lemmens onthuld


De klok is niet verstomd en heeft haar klank behouden, die herinnert aan de rijke historie van de parochiegemeenschap Hasselt.
Door de financiële bijdrage van het Tivolifonds, VERRIJKJEWIJK, Firma van der Weegen B.V. Bouwgroep, Oerlemans Beton, W. Swaans Transport en Containers, de Familie Lemmens en vele uren vrijwilligerswerk kon dit project worden gerealiseerd.

Leraar Frank Verberne neemt afscheid van het onderwijs.


Tilburg


Frank Verberne001
Bron: Brabants Dagblad - foto John Schouten/PVENa de Pabo moest Frank Verberne (62) in militaire dienst. Daarna ging hij op zoek naar een baan. "Die was toen niet makkelijke te vinden in het onderwijs", vertelt hij aan de vooravond van zijn pensioen. Verberne was vervolgens twaalf jaar docent en uiteindelijk directeur op de school van het woonwagenkamp aan de Pater Geurtjensweg.
In 1984 werd die school opgeheven en ging hij werken op de basisschool Cleijn Hasselt. Je wilt uiteindelijk dat iedereen later goed zijn boterham kan verdienen. Het belang van het kind moet altijd voorop staan.

Bron: Brabants Dagblad.